Søg på arkitekt

 

Grasshopper Chair – hvile i krom og læder


29-04-2009 13:31:00
 
 

Designerne bag stolen: Preben Fabricius og Jørgen Kastholm.


Designerne bag stolen: Preben Fabricius og Jørgen Kastholm.

 
 
print
Hvilestolen, tegnet af Jørgen Kastholm og Preben Fabricius, hører til dansk designs tidløse møbler, skabt i en periode hvor alt lod sig gøre, og hvor et innovativt klarsyn affødte et væld af mesterværker – Græshoppen er et af dem.

Græshoppen, også betegnet FK87, er en elegant chaiselong i kanvas, forsynet med løse hynder i læder. Den er tegnet i 1968 af det berømte makkerpar Preben Fabricius og Jørgen Kastholm, og er fremstillet i forkromet stål med kanvas. Betrækket er af læder i sort, mørkebrun, cognac og naturfarvet.

Hammerslag på 200.000 kr.
Den oprindelige produktion af Græshoppen strakte sig kun over få år, men er for nylig blevet genoptaget på den tyske fabrik, hvor Fabricius og Kastholm dengang i tresserne fik fremstillet deres møbler. Også værktøjerne og maskinerne er i dag de samme som dengang, hvilket sikrer et stadigvæk unikt og smukt møbel, der i kvalitet og fremstillingsteknik er fuldt ud på højde med de første af slagsen.

Alligevel er det ganske almindeligt at de første eksemplarer af en produktion med tiden øger deres værdi betragteligt, hvorfor man da også af og til har set gamle Græshoppere bortauktioneret til endog meget høje beløb, strækkende sig helt op omkring de 200.000 kr.

Fra Louvre til MoMa
Makkerskabet mellem arkitekterne Preben Fabricius og Jørgen Kastholm frembragte igennem 60’erne en række bemærkelsesværdige succeser, såsom Scimitar, Tulipan-stolen, Daybed, Sculpture Chair – og altså ikke mindst den fantastiske Græshoppestol.

Parrets samarbejde stod på fra 1961 til 1970, og deres eksklusive møbeldesign kan blandt andet findes i mere end 120 lufthavne verden over, på Louvre i Paris og på Museum og Modern Art i New York.

Fabricius & Kastholm
Trods forskellige indfaldsvinkler til møbeldesign, var de to arkitekter enige om aldrig at gå på kompromis med æstetikken. Tidløshed var et ideal de lærte allerede på Skolen for Boligindretning og begge hyldede. Grundtanken i makkerparrets arbejde var perfektion, æstetik og minimering, og derfor står deres arbejde også i dag som moderne møbler i stram og ren æstetik.

Preben Fabricius blev udlært møbelsnedker hos snedkermester Niels Vodder, derefter ligesom Kastholm uddannet på Skolen for Boligindretning under arkitekt Finn Juhl. Han modtog Illum Price 1969 og Ersten Bundespreis Gute Form 1969. Preben Fabricius døde alt for tidligt i 1984 i en alder af kun 52 år.

Kastholm i Beirut
Jørgen Kastholm, udlært smed og senere uddannet som arkitekt ved Skolen for Boligindretning, arbejdede i en periode sammen med Arne Jacobsen, som blev en stor inspirationskilde for ham.

Han var i mange år professor ved Bergische Universitet i Dusseldorf. Kastholm døde i sommeren 2007 og blev 76 år.


Skrevet af Jacob Munkholm
E-mail: jmj@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk