Søg på arkitekt

 

Grasshopper – en genopdaget klassiker


16-09-2011 14:58:00
 
 
 
 
print
Den svensk-amerikanske arkitekt og designer Greta Magnusson Grossman trak sig tilbage fra sit fag i slutningen af 1960erne, men i dag – godt 10 år efter Grossmans død – er hendes navn igen på alles læber. Det skyldes ikke mindst relanceringen af nogle af hendes mest ikoniske designs, som den danske designvirksomhed Gubi står bag…

Vejen tilbage
I 2008 udstillede ’The Drawing Center’ i New York Grossmans tekniske tegninger og arkitektoniske sketcher, mens ’Arkitekturmuseet’ i 2010 Stockholm dannede rammen om en retrospektiv udstilling af hendes arbejde. Det blev starten på en genopdagelse af Grossmans designs, som nu blandt andet har ført til en relancering af den slanke, tyndbenede gulvlampe Grashopper, som i dag er kendt som et af hendes bedste værker.

Mere end blot en lyskilde
Man kan gætte på, at danske Gubi forelskede sig i Grossmans lampedesign under et besøg i Stockholm sidste år, hvor de lagde vejen forbi Arkitekturmuseets retrospektive udstilling. Grasshopper blev første gang produceret i 1947 af det amerikanske lysfirma Ralph O. Smith, men i dag har Gubi givet det ’skæve’ design nye ben at gå på. Og den populære lampe er meget mere end blot en lyskilde – Grashopper har et skønt twist af både det slanke og enkle og er overraskende vintageagtig i sit formsprog. Og så giver lampen et godt direkte spot til stuens læsekrog.

Fra Sverige til USA
Greta Magnusson Grossmann blev født i Helsingborg i 1906. Hun kom i lære som snedker i sin hjemby, inden hun tog til Stockholm for at uddanne sig til møbeldesigner på den skole, der i dag er kendt som Konstfack. Senere bragte hun den svenske modernisme til USA, hvor hun emigrerede til sammen med sin mand, jazzmusikeren Billy Grossmann lige før anden verdenskrig brød ud.

Prisbelønnet design
Grossman blev den første kvinde, som modtog en svensk designpris, men hun havde mod på mere og åbnede derfor en designbutik – Magnusson-Grossman Studio – på Rodeo Drive i Beverly Hills. Og med stor succes. Inden længe betragtede USA Greta Magnusson Grossman som ’en af sine egne’, og i 1950 vandt Grasshopper lampen en pris for ’Godt design’ og blev udstillet på Museum of Modern Art i en udstilling for pristagerne. Indtil i dag har lampen kun været tilgængelig, når ældre udgaver er blevet sat til salg for meget store beløb, men nu gør Gubi det heldigvis muligt igen at erhverve sig Grossmans elegante design til fremkommelige priser…


Skrevet af MoebelBasen.dk
E-mail: info@moebelbasen.dk
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk