Søg på arkitekt

 

Globen – stil, kitsch og provokation


13-11-2008 09:29:00
 
 

Designeren bag lampen: Verner Panton.


Designeren bag lampen: Verner Panton.

 
print
Pantons berømte sæbeboble, Globen, har for længst skrevet sig ind i historien som et belysningsikon af de helt store, og er med Pantons renæssance blevet først kitschet kult, dernæst udsøgt smag.

Verner Pantons verdensberømte VB Globe består af en klar kugle med indbyggede reflektorer udgør, som i tændt tilstand minder om en svævende sæbeboble. Lampens usædvanlige former og farver skaber stemning på sin egen provokerende og stilfulde måde.

Akrylkugle med certifikat
Panton designede den berømte pendel i 1969. Globen har 5 aluminiumsreflektorer i blå, hvid og orange lak indlejret i en akryl kugle. Hver Verner Panton Globe er udstedt med et unikt nummer og medfølgende Verner Panton ægthedscertifikat. 

Lampens dekorative effekt er dog større end den funktionelle, da skærmene gør, at der kommer en uoplyst, rund plet lige under lampen.

Oplagt investeringsobjekt
En Verner Panton Globe er en lampe det er værd at investere i. Den er en klassiker, hvor Panton i Globen forener det unikke og smukke design med den tidløse kunst. Ved at investere i en Globe fås således ikke blot en lampe, men også et usædvanligt stykke kunst fra en usædvanlig kunstner.

”Værst for mig ville være at have en bestemt stil. Det ville betyde, at jeg var stoppet med at eksperimentere,” sagde Panton i 1968.

Panton er international kult
Verner Panton blev født i 1926 i Odense og uddannet ved det Kongelige Danske Kunstakademi. Han nægtede at tilpasse sig historiens smagsdoktriner og brød med alle normer i den danske designtradition.

Han blev international kult for hans unikke design fra slutningen af 1950’erne til 1970’erne, hvorefter hans stil blev ultra kitsch og umoderne – for herefter at få en renæssance fra midt i 1990’erne. Verner Panton døde i 1998.


Skrevet af Jacob Munkholm
E-mail: jmj@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk