Søg på arkitekt

 

Gallery – en helt enkel klassiker


17-12-2010 13:35:00
 
 
 
 
print
Navnet Gallery leder automatisk tankerne hen på kunst- og galleriverdenen. Og det er også meget korrekt, når det er i forbindelse med den fine skammel med netop navnet Gallery. Den blev nemlig i sin tid tegnet til Kunstforeningen i København, og var tænkt som en skammel, de besøgende kunne tage plads på, når de ønskede at hvile benene og betragte et værk lidt mere indgående. Året var 1998, og designeren Hans Sandgren Jakobsen, manden bag det lille møbel, har siden kunnet se Gallery skamlen opnå kæmpe succes over hele verden.

Less Is more

Sætningen ’less is more’ lyder for mange som en fortærsket kliche uden nogen reel vægt. Sådan er det ikke for designeren Hans Sandgren Jakobsen, som mener, at et møbel skal barberes ned til det mindst mulige, så designet fremstår helt klart. Og den indstilling ses tydeligt på den fine Gallery skammel. Da skamlen blev til med det formål at fungere som siddeplads i kunstneriske arenaer, var det vigtigt, at den æstetisk var smuk, men ikke sugede for meget opmærksomhed til sig. Skulpturel enkelthed og en minimalistisk udformning var den perfekte kombination. Banebrydende teknik, som har gjort det muligt at formbøje finer i flere dimensioner, gjorde skamlen til en realitet, og siden har den bevæget sig udenfor gallerierne og ind i mange menneskers private hjem.

Hans Sandgren jakobsen

- Jeg kunne aldrig lave en smuk stol, som man ikke sidder godt i. Til gengæld oplever jeg ofte, hvordan den gode funktion kalder skønheden frem i formen. Sådan har designeren Hans Sandgren Jakobsen sagt om sin designproces. Selvom han gerne vil skære helt ind til benet og undlade unødige detaljer, bliver der altså ikke gået på kompromis med funktionaliteten. Måske er det også en af grundene til hans succes som designer i en forholdsvis ung alder. I 1986 blev han uddannet møbelsnedker med sølvmedalje hos Inventarsnedkeriet i Viby i Jylland. Siden opnåede han en lang række anerkendelser i form af arbejdslegater og priser, men især Gallery skamlen satte ham i slutningen af 90’erne på landkortet over markante designere.

Gallery tager kegler

Skamlen modtog i 1999 priser i en lind strøm. Man var vild med skamlen så forskellige steder som Japan, USA og tyskland, og der er ikke noget der tyder på, at Gallery er blevet mindre populær med årene. Den fine skammel er udført i finer og fås i tre nuancer; valnød, ahorn og sortlakeret ask. Man kan koble flere taburetter sammen og danne en bænk, som man kan sidde på fra begge sider. Eller blot lade en enkelt skammel stå alene og tale for sig selv.


Skrevet af Mie Arnemand Nielsen
E-mail: info@moebelbasen.dk
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk