Søg på arkitekt

 

GJ Chair – en genopstanden klassiker vinder Red dot Award 09’


19-11-2009 14:27:00
 

Oregon Angle


Oregon Angle

 

Alvar Aalto


Alvar Aalto

 

Grete Jalk


Grete Jalk

 
print
Det elegante træmøbel står på femte årti på MoMA i New York og pryder årets forside af Illums Bolighus’ katalog. Men GJ Chairs vej frem i verden har været lige så lang, kringlet og kompliceret - som dens unikt svungne trælaminat.

Imponerende modtagelse
I 1963 lancerede møbeldesigneren Grethe Jalk sit mest kendte møbel, den formspændte stol GJ Chair. Samme år indbragte stolen hende første pladsen ved den engelske møbelkonkurrence Daily Mail International Furniture competition og blev købt af MoMA i New York, hvor den fortsat er en del af museets permanente udstilling.
 
Formfuldendt og dristigt
Med inspiration i Alvar Aaltos enkle møbler i bøjet, sammenlimet træ og i amerikanske Charles Eames’ møbler i lamineret træ, begyndte Grethe Jalk så småt at eksperimentere med de svungne laminerede former. I 1955 får hun kontakt med møbelfabrikant Poul Jeppesen, men først syv år senere bliver hendes dristige modeller virkeliggjort. Stolen forekom ganske vist det købende publikum rigeligt utraditionel, men blev efterspurgt til udstillinger og af museer og samlere.

Kompliceret design skabte problemer
Efter den første flotte modtagelse begynder historien om GJ Chair dog at falme, for stolen kommer aldrig i nogen større produktion. De svungne former giver den lille hvilestol et elegant og let udtryk, men designets laminerede konstruktion i ét stykke af ni lag sammenlimet finér var i realiteten alt andet end let at udføre. Det komplekse design kombineret med en brand hos møbelfabrikanten resulterede i, at der kun blev produceret ca. 300 eksemplarer af stolen.

En stol vågner op til dåd!
Der skulle gå 45 år før Grethe Jalks stol igen vågnede op til dåd. Ved hjælp af bl.a. Trapholt og Den Danske Designskole, som sad inde med Jalks originale tegninger, kunne Lange Production i slutningen af 2008 for første gang i 45 år præsentere den relancerede GJ Chair på ORGATEC Fair i Cologne. Og i år har GJ Chair så modtaget den prestigefyldte pris Red Dot Award 09’. Endnu engang er Jalks eksperimenterende stol således blevet præmieret for sit unikke design, og mon ikke også de 45 år har gjort publikum mere modent overfor stolen? Den gør sig i hvert fald yderst godt på forsiden af Illums Bolighus-kataloget!


Skrevet af Ann Bille Simonsen
E-mail: info@moebelbasen.dk
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk