Søg på arkitekt

 

En skarp klassiker blandt lamper


22-12-2009 12:07:00
 

Erik Hansen


Erik Hansen

 

Sakselampen


Sakselampen

 
 
print
I 1952 designede Erik Hansen den første Sakse-lampe for lampeproducenten Le Klint. Historien lyder, at Erik Hansen kontaktede Le Klint, da han havde designet Sakse-lampen, LK 332, men han manglede en skærm til lampen. Daværende direktør Jan Klint syntes imidlertid så godt om lampen, at den blev sat i produktion. Lampen er siden blevet produceret med forskellige designvariationer, men er den dag i dag en af Le Klints bedst kendte klassikere.

Hjemmelavet lampe
Historien om Sakselampen er, at Erik Hansen og hans hustru Ruth Hansen manglede en lampe til deres hjem. Da de ikke kunne finde en, der passede dem, fastslog Erik Hansen, at han ville lave en lampe selv, og han gik derefter i gang med at tegne sakselampen. Hans første lampe blev forløberen til LE KLINT 335, da han kontaktede Le Klint, bad de ham arbejde videre med udviklingen af lampen, som de derefter satte i produktion. Sakse-lampen kom hurtigt til at hænge i mange danske hjem som en klassisk læselampe, der kunne trækkes ud eller ”foldes ind”, alt efter hvor man ønskede lyset skulle falde.

Klassisk og smuk
Den klassiske skærm i smuk forening med naturens træsorter er for mange synonym med Le Klint. Sakselampen er kopieret af mange, men der er kun én original, der er stemplet Le Klint. Med en historie, der går helt tilbage til 1952, er sakselampen en vaskeægte designklassiker, der den dag i dag stadig er særdeles populære og sælges i stor stil. For mange er de velkendte sakselamper nærmest synonym med Le Klint og passer helt perfekt til den klassiske danske boligstil. Erik Hansen nåede at designe 6 forskellige versioner af lampen, der alle stadig er i produktion.

De forskellige versioner
Der har gennem tiden været brugt forskellige træsorter til de kendte væglamper. I dag kan der vælges mellem bøg, lys eg og amerikansk valnød. Det specielle ved Sakselamperne er, at træet ligger som en flot base kombineret med Le Klints klassiske foldede lampeskærm. Sakselamperne fra Le Klint findes med en opadvendt eller en nedadvendt skærm. Le Klint 324 og Le Klint 332 er med opadvendt skærm. Med nedadvendt skærm hedder de Le Klint 334 og Le Klint 335, hvor den sidste var den første, som Erik Hansen tegnede. Udover at han har designet Sakse-lampen, er Erik Hansen, der oprindeligt var uddannet ingeniør, ikke kendt indenfor dansk møbeldesign.


Skrevet af Christina Faaborg Jensen
E-mail: info@moebelbasen.dk
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk