Søg på arkitekt

 

En pedal-klassiker fylder 70!


28-10-2009 14:14:00
 

Sune Wagner med sit VIPP design


Sune Wagner med sit VIPP design

 

Den første VIPP spand fra 1939


Den første VIPP spand fra 1939

 

VIPP spand anno 2009


VIPP spand anno 2009

 
print
Vipp fejrede i denne måned, at det er 70 år siden, metaldrejer Holger Nielsen grundlagde VIPP metalvarefabrik.
Kort forinden havde han produceret den første VIPP spand til sine kone Maries frisørsalon. Og ikke kun Marie blev vild med spanden, også flere af kunderne i salonen var begejstrede og synes, den ville være ideel til deres ægtefællers tandlæge- og lægeklinikker, og der gik ikke længe, før Holger Nielsen begyndte at modtage bestillinger på flere spande. Pedalspanden som oprindeligt kun var tiltænkt Marie udvikler sig således på kort tid til fast inventar på de danske lægeklinikker.

Solidt og tidløst design
VIPP spanden har stort set ikke ændret sig i udformning eller materiale siden den blev skabt i 1939.
VIPP producerer stadig pedalspandene i Danmark ligesom materialerne også stadig de samme: rustfrit stål og gummi. Hver VIPP spand består af op til 42 komponenter og monteres i hånden af dygtige håndværkere. Det eneste der har ændret sig i forhold til den originale version er spandens låg. Oprindeligt var låget lavet af forkromet stål og havde en bølgende facon, dette blev ændret sidst i 1940'erne til de noget blødere former, vi kender i dag.

Det er dog først i 1995, at VIPP spanden så småt begynder at vinde indpas i privaten hos diverse designentusiaster, indtil da har spanden stort set udelukkende været solgt til det professionelle marked.

Ikoniseringen af en affaldsspand
Et bevis på VIPP spandens ikoniske status er, da VIPP i 2006 bliver inviteret til at udstille på Carrousel du Louvre i Paris. Til lejligheden bliver den chilenske designer Mauricio Clavero hyret til at skabe en udfordrende kunstoplevelse, og han kreerer 36 unikke værker af VIPP spande og sæbedispensere beklædt med Swarovski-krystaller, Sicis-mosaikker og lys fra Ambiance Lumiére.

Can it!
VIPP fejrede sit 70 års jubilæum i oktober ved en velgørenhedsauktion i New York. Auktionen blev arrangeret i samarbejde med Design Within Reach (DWR). Overskuddet gik til DIFFA: Design Industries Foundation Fighting AIDS.

35 førende personligheder indenfor arkitektur, kunst, design, mode og underholdning havde til denne lejlighed sat deres præg på VIPP spanden.
Bl.a. havde designguruen Ralph Lauren samt danske Helena Christensen og Sune Wagner hver især givet deres unikke bud på et design af den mondæne spand. De re-designede VIPP spande blev bortauktioneret i Design Within Reach's flagship store i New York ved en storslået galla event onsdag den 28. oktober. Og det var ikke småpenge, de unikke VIPP værker kunne indsamle. Ved en lignende auktion sidste år gik en Vipp spand designet af U2-forsangeren Bono eksempelvis til den nette pris af 30.000 $ (ca. 150.000 Dkr.).


Skrevet af Ann Bille Simonsen
E-mail: info@moebelbasen.dk
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk