Søg på arkitekt

 

Den spanske stol – stærk og rustik design


23-10-2008 15:08:00
 
 

Designeren bag stolen: Børge Mogensen.


Designeren bag stolen: Børge Mogensen.

 
 
print
Den Spanske Stol tager udgangspunkt i tanken om en klassisk stol, som tilføres et moderne formsprog – en opskrift, som 50 år efter lanceringen stadigvæk tilfredsstiller stadig vore sanser.

Børge Mogensens Den Spanske Stol blev præsenteret på Københavns Snedkerlaugs udstilling på Kunstindustrimuseet i oktober 1958. Stolen var at finde på Snedkermester Erhard Rasmussens stand under temaet: "Møbler til et landhus".

Massiv eg og kernelæder
Stolen skulle siden blive en af den berømte designers mest succesrige modeller, og den lever stadig i bedste velgående.

I 1958 var det Fredericia Stolefabrik, som lancerede stolen, og i dag fortsættes produktionen af fabrikkens moderne pendant, Fredericia Furniture.

Og stolen, som er fremstillet i massiv eg, er fortsat en succes, og har med sin helt særlige form og rustikke styrke skrevet sig ind i den klassiske designhistorie.

Hærførerens stol
Ifølge Fredericia Furniture er Den Spanske Stol Børge Mogensens mesterlige fortolkning af en traditionel stoletype, som man støder på over alt i de gamle islamiske kulturområder - fra Andalusien til det nordlige Indien.

Inspirationen fandt Børge Mogensen på en rejse til Spanien i 1958, og det siges at den konkrete idé stammer fra en spansk hærførers stol.

Det overflødige skæres bort
Vel hjemvendt fra denne dannelsesrejse moderniserede Børge Mogensen formen, fjernede de kunstfærdige udskæringer og bibeholdt det væsentlige: De brede armlæn, der både giver stolen karakter og fungerer som praktisk afsætningsplads for kop eller glas.

Kombinationen af eg og kernelæder giver en stærk og rustik karakter, som er blevet stolens fremmeste kendetegn.

Blandt de største designere
Børge Mogensen tælles blandt de største i den generation af møbelarkitekter, som i 50'erne og 60'erne gjorde "dansk design" til et verdenskendt begreb.

Børge Mogensen blev i 1934 udlært som møbelsnedker, og arbejder indtil 1936 som snedker i København og Ålborg.

I 1938 blev han uddannet møbelarkitekt fra Kunsthåndværker- skolen i København, hvor han også senere underviste, og startede i 1950 sin egen tegnestue. Samarbejdet med Fredericia Furniture begyndte at tage form allerede i 1955.

Børge Mogensen døde i 1972.


Skrevet af Jacob Munkholm
E-mail: jmj@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk