Søg på arkitekt

 

Decembers retroklassiker: Kaiser idell lampen


12-12-2008 15:42:00
 

Den udødelige Kaiser idell, som stadigvæk produceres.


Den udødelige Kaiser idell, som stadigvæk produceres.

 

Designeren bag lampen: Christian Dell.


Designeren bag lampen: Christian Dell.

 

Lampen fra 50'ernes kendte tv-serie "Der Kommisar".


Lampen fra 50'ernes kendte tv-serie "Der Kommisar".

 
print
Den smukke Kaiser idell lampe fra den berømte Bauhaus-periode er retro med stilsikker elegance – det gamle lampedesign fås både som brugt samlerobjekt og helt nyproduceret.

KAISER idell-serien blev oprindelig produceret i ”belysningsbyen” Neheim-Hüsten i det tyske Sauerland. Gebr. Kaiser & Co. blev grundlagt i 1895 og fik meget tidligt stor international anerkendelse for sine kvalitetsbelysninger. Derudover var Gebr. Kaiser & Co. kendt som en innovativ belysningsvirksomhed med ”næse” for de helt rigtige produkter.

I 1936 lancerede Gebr. Kaiser & Co. med designeren Christian Dell i spidsen det første idell-Specialkatalog. Heri kunne man for første gang finde bordlampen 6631 Luxus.

Denne lampe blev meget snart KAISER idell-seriens absolutte topmodel - dengang som i dag symbolet på ædel tysk designkunst, udsøgt materialevalg og mekanisk kvalitet i særklasse.

Design og mekanik i særklasse
Lampen blev meget snart KAISERidell-seriens absolutte topmodel - dengang som i dag symbolet på ædel tysk designkunst, udsøgt materialevalg og mekanisk kvalitet i særklasse.

Selv i TV-mediet fik KAISERidell kultstatus. Lampen er siden 1950’erne dukket op i utallige film og TV-udsendelser. Specielt kendt blev KAISERidell lampen i den berømte tyske TV-serie, Der Kommissar, hvor den fik kælenavnet ”Kommissærlampen”.

Kaiser, Boblen og 911’eren
Som Bauhausdesigner var Christian Dell en af hovedfigurerne bag Bauhaus-æraens innovative og ofte banebrydende designs i de tidlige 1930’ere. Dell’s indflydelse blev retningsgivende for de efterfølgende årtiers designs og stilarter.

Christian Dell’s KAISER idell serie var, og er tidløs. Serien blev produceret igennem flere årtier og kan ligestilles med andre tyske designklassikere som VW´s boble og Ferdinand Porsche´s model 911.

Christian Dells lampedesigns kan i dag opleves på Museum of Modern Art i New York.

Klassisk Bauhaus
Kaiser idell designs stammer fra den spændende og epokegørende Bauhaus-periode i Tyskland.

”Das Bauhaus”, Weimar var en kunst- og designskole i Tyskland i årerne fra 1919-1933, og Bauhaus-perioden har sin helt specielle plads i arkitektur-og designhistorien.

Skolen blev i 1919 grundlagt af arkitekten Walter Gropius i Weimar. Som en af de allerførste skoler indenfor design & arkitektur blev den samlingsstedet for datidens innovative arkitekter og kunstnere.

Bauhaus var primært en ”læreplads”, hvor der blev fokuseret på udvikling af produktdesigns, som foruden at være æstetiske også skulle være tidssvarende, enkle og funktionelle.

Læs mere på www.kaiseridell.com


Skrevet af Jacob Munkholm
E-mail: jmj@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk