Søg på arkitekt

 

Corona stolen – rygsøjle, ribben og berømmelse


06-11-2008 15:21:00
 
 

Designeren bag stolen: Poul M. Volther.


Designeren bag stolen: Poul M. Volther.

 
 
print
Den yderst fotogene og velskabte Corona har siden lanceringen i 1964 været film- og musikverdenens store darling – men faktisk var det netop stolens tidløse og spændende design, der i begyndelsen var dens største fjende.

Corona er en sjælden kombination af organisk udstråling og teknisk kølighed. Dens fire fuldpolstrede skaller understøtter kroppen optimalt og har tydelige referencer til den menneskelige anatomi med rygsøjle og ribben. I kraft af sin svævende opdeling er Corona transparent og glider ind som en del af rummet.

Fritsvævende ribben
Denne udsædvanlige stol er designet af Poul M. Volther (1918-2001) og blev præsenteret i 1964. Siden tilblivelsen har stolen været brugt i en lang række modeserier, film og musikvideoer.

I starten af 1960'erne forlod arkitekten Poul M. Volther sin tegnestue i København og rejste til Svendborg. Her lå Erik Jørgensen Møbelfabrik, og i sin taske havde Volther tegningerne til en stol, som skulle vise sig at blive et af dansk møbelhistories største ikoner. Poul M. Volther præsenterede sit projekt for Erik Jørgensen. Det var en stol, der mest af alt mindede om den menneskelige anatomi.

Opgaven bestod i at producere en stol, hvor der hverken var sæde, ryg eller armlæn på den normale vis, men som derimod nærmest bestod af overdimensionerede fritsvævende ribben. Erik Jørgensen var begejstret, og efter det vellykkede møde kastede fabrikken sig over opgaven med stor entusiasme.

Corona forud for sin tid
I 1964 var stolen klar, og blev præsenteret for publikum under navnet Corona. Godt nok fik stolen folk til at glippe med øjnene, men det skulle snart vise sig, at Corona stolen var lidt for avanceret for sin tid.

Corona stolen fik dog fra starten stor popularitet i USA og Mellemøsten, hvor den ofte blev brugt til fantastiske hotelindretninger m.m. Film- og musikmiljøet var også med det samme fascineret af Corona stolens fotogene og unikke formsprog. Stolen er blevet brugt i et utal af modeserier, film og musikvideoer, begyndende med filmen ”Carnal Knowledge” med Jack Nicholson fra 1971.

Men i Europa gik salget trægt igennem 60'erne, fik lidt mere fart på i 70'erne og endnu mere i 80'erne – for så omsider at eksplodere i popularitet, da Erik Jørgensen relancerede stilen i 1997. I 2002 blev den valgt til møblering af Bella Centrets forhal under EU-topmødet i København.

Den perfekte hvilestol
Corona stolen har opnået international berømmelse og klassikerstatus og den symbolisere den perfekte forbindelse mellem kunst og møbel, desuden er den også en perfekt hvilestol. Hvert ribben støtter på det rigtige sted, og således har Poul M. Volther – om end med nogen forsinkelse – for alvor høstet den anerkendelse, som hans design i sandhed fortjener.

I dag produceres stolen i stor stil, og de første prototyper med bl.a. træstel handles til tårnhøje priser på auktioner verden over. Selv nåede den visionære møbelarkitekt heldigvis at opleve stolens brede succes, førend han døde i 2001.


Skrevet af Jacob Munkholm
E-mail: jmj@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk