Søg på arkitekt

 

Cirkelstolen – det succesrige eksperiment


19-12-2008 12:00:00
 
 

Designeren bag stolen: Hans J. Wegner.


Designeren bag stolen: Hans J. Wegner.

 
 
print
Hans J Wegners specielle Cirkelstol er en stol, født i midten af 1980’erne og afvigende fra de fleste af mesterens øvrige designs – Således er den et billede på Wegners konstante evne til at forny sig.

I 1986 begyndte PP Møbler produktionen af Cirkelstolen; denne bemærkelsesværdige stol, som Hans J. Wegner tegnede eksklusivt til værkstedet i 1985. Ligesom Flaglinestolen har Cirkelstolen ikke et egentligt forbillede af historisk karakter eller inden for Wegners egen produktion.

Massiv ask og flagline
Således viser Cirkelstolen, at Wegner formår at bevare begejstringen og evnen til stadig at innovere og gå nye veje trods en allerede lang og banebrydende karriere.

Trods stolens særlige karakter i forhold til Wegners formgivning er den massive ask og den flettede flagline rent faktisk stadig elementer, der som en rød tråd løber igennem Wegners omfattende produktion.

Alligevel giver Cirkelstolen også et nyt billede af en stolekonstruktion med sin store laminerede ring og udspændte, stormaskede flade i flettet i flagline, og således var stolen et af de eksperimenter, der skulle gå hen og blive en ubetinget international succes.

Specialmaskine fremstilles
Til fremstillingen af Cirkelstolen udviklede snedkermester Søren Holst Petersen sammen med PP Møblers mestersvend, Henry Fisker, en særlig maskine til at fremstille cirklen, som Wegner ellers ikke troede kunne lade sig gøre at fremstille i ét stykke.

I maskinen køres tynde stykker træ igennem en limrulle, og formes derefter i spænd. Efterfølgende sættes der højfrekvente lydbølger til træet, som hærder den specielle lim.

1000 modeller fra Wegner
Sønderjyden Hans Jørgensen Wegner hører til blandt de største danske møbeldesignere igennem historien. Han må også være en af de mest produktive - næsten 1000 modeller er det blevet til fra hans hånd, siden han som ganske ung i 1932 blev udlært hos snedkermester Stahlberg i Tønder. Senere kom han på Kunsthåndværkerskolens møbellinie og debuterede i 1938 på Snedkerlaugets udstilling med spisegruppe og lænestole tegnet for snedkermester Ove Lander.

Wegners møbler beskrives ofte som tidløse, perfekte til grænsen af det mulige og frigjorte fra flygtige modestrømninger.

Skulpturelle stole
Wegner har først og fremmest beskæftiget sig med formgivning af møbler, og har i løbet af sin lange karriere bidraget med modeller inden for næsten alle møbeltyper.

Han er dog mest kendt for sine skulpturelle stole, heriblandt Cirkelstolen, der altid bærer præg af godt håndværk og gode siddeegenskaber med plads til bevægelse og hvile.

Hans J. Wegner døde som 93-årig i 2007.


Skrevet af Jacob Munkholm
E-mail: jmj@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk