Søg på arkitekt

 

Barcelona stolen – alle tiders mest kopierede


02-07-2009 11:33:00
 

Barcelona stolen


Barcelona stolen

 
 
print
Når tusindvis af efterligninger florerer alene på det danske marked, kan man være sikker på, at der er tale om et ikon af en original. Mies van der Rohes Barcelona stol er en af de mest kopierede møbelklassikere til dato.

Kend din original
Mies van der Rohe designede stolen til den tyske pavillon ved verdensudstillingen i Barcelona 1929.

I 1948 erhvervede firmaet Knoll rettighederne til at producere Barcelona serien. Det er derfor, at det kun er den originale Barcelona stol, som bærer Mies van der Rohe's signatur. Alle stolene får et individuelt produktions nummer til verificering af originalitet.

Kvinden, der var med i spillet
Hvad mange ikke ved er, at Rohe designede stolen i samarbejde med sin nære ven, indretningsarkitekten Lilly Reich, som holdt sig i baggrunden – og altså ikke har sin signatur på stolen.

Reich og Rohe mødtes i 1920’erne og samarbejde om flere store designprojekter, indtil han tog til USA i 1938.

Det er tankevækkende, at Rohe aldrig havde designet et eneste møbel før partnerskabet med Reich – og heller ikke gjorde det efterfølgende. Endnu mere tankevækkende er det derfor, at hendes bidrag til Barcelona stolen først i de senere år er blevet anerkendt.

Less is more
Barcelona stolen er kendetegnet ved brugen af de industrielle teknologier, der tillader en stram kombination af læder krom.

Mies van der Rohe brugte filosofien som basis for sit arbejde, og Barcelona stolen illustrerer (trods indflydelsen fra Lilly Reich) klart hans rationelle tankegang. En tankegang, der beskrives bedst med hjælp fra hans egne to yndlingsmottoer: ”Mindre er mere” og ”Gud findes i detaljerne”.

Barcelona-stolen er i dag en del af den permanente udstilling på Modern Museum of Art (MoMA) og er en af de mest kendte designikoner fra det 20. århundrede. Så vogt dig for kopierne.


Skrevet af Julie Rokkjær Birch
E-mail: julie@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk