Søg på arkitekt

 

Baker & Wall relanceres: 50+ and still going strong..


26-11-2009 14:22:00
 

Finn Juhls sofaklassiker Baker-sofaen


Finn Juhls sofaklassiker Baker-sofaen

 
 

Wall-sofaen


Wall-sofaen

 
print
Det er i år tyve år siden, at arkitekten og møbeldesigneren Finn Juhl døde, men interessen for hans møbler er ikke blevet mindre siden hans død. Tværtimod har der i de seneste år været en stigende interesse for hans møbler, der med deres organiske former og fine detaljer får samlere til at stå i kø, når de kommer på auktion. Men i mange år har det været noget nær umuligt at opdrive en Finn Juhl-sofa herhjemme.

Et par klassikere relanceres
Sidste år blev Juhls nok mest kendte sofa, Poeten fra 1946, så endelig relanceret - dog i en lidt rundere udgave end originalen, og nu er to af hans øvrige sofaer ligeledes blevet relanceret, nemlig Baker og Wall.

Todelt æstetik
The Baker Sofa betragtes som en af de smukkeste fra Finn Juhls hånd. Den blev tegnet i 1951 til den amerikanske møbelproducent Baker i Michigan. Sofaen har et todelt overpolstret korpus, der hviler på en elegant og let trækonstruktion – og er et typisk eksempel på den måde Finn Juhl adskilte elementerne på for at skabe visuel lethed. De skulpturelle former er inspireret af den moderne frie kunst, der optog Finn Juhl meget.

Baker-sofaen i fornemt selskab
Den relancerede baker-sofa blev for første gang vist under CODE 09 herhjemme i august, men allerede i oktober var sofaen en del af indretningen i en eksklusiv IOC VIP-lounge i Bella Centret, hvor bl.a. det amerikanske præsidentpar lagde vejen forbi. Finn Juhl havde nok aldrig drømt om, at hans Baker-sofa mere end et halvt århundrede senere skulle lægge sæde til USA’s 44. præsident og -frue, og så endda herhjemme i Danmark.

The Wall
The Wall Sofa tegnede Finn Juhl i 1950 i forbindelse med, at han indrettede Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim. Historien fortæller, at Finn Juhl lod sig inspirere af kunstnere som Henry Moore, Vilhelm Lundstrøm og Picasso til denne sofa. Sofaen er primært sat i produktion, fordi Onecollection skal bruge den i forbindelse med møblering af AA Design Museum i Korea, men kommer ligesom Baker-sofaen også i butikkerne i begyndelsen af 2010.

Ja, ham med Poeten og Lillemor..
Finn Juhl (1912-1989) var den af de store danske arkitekter, der blev mest kendt internationalt. Herhjemme var han dog mest kendt som designeren bag sofaen Poeten, der indgik i filmatiseringen af Jørgen Mogensens tegneserie Poeten og Lillemor fra 1950’erne. I slutningen af 1940erne blev Finn Juhl kontaktet af Hollis Baker, der ville have den danske møbelarkitekt til at tegne en moderne møbellinje. Det blev bl.a. til netop Baker-sofaen, som kom til verden i 1951, og samme år indrettede Finn Juhl en sal i FN-bygningen i New York. Året blev ikke kun et internationalt gennembrud for Finn Juhl, men for dansk møbeldesign som helhed. Og Finn Juhls moderne udtryk gør sig stadig godt i 2009!


Skrevet af Ann Bille Simonsen
E-mail: info@moebelbasen.dk
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk