Søg på arkitekt

 

Arne Jacobsens fremtids-bestik


12-08-2010 09:42:00
 
 
 
print
Arne Jacobsens fremtids-bestik

Når man siger navnet Arne Jacobsen, så er de fleste nok med på, at der er tale om en af dansk designs grand old men. En række helt særlige stole står måske klart for det indre øje, og en ide om hvornår i historien, han udfoldede sig, er muligvis også på plads. Men den gode Jacobsen lavede meget andet end møbler. Blandt andet har han designet et helt særligt bestik, som dengang var meget anderledes, end hvad der hidtil var set, og som i dag både er klassisk og stadig helt specielt.

For specielt til SAS gæster
Jacobsen udviklede AJ-bestikket i 1957 til SAS Royal Hotel i København, hvor det blev brugt i hotellets restaurant. Det var dog en kort fornøjelse for hotellet, for gæsterne var mildest talt ikke begejstrede for det særlige bestik, og det blev efter kort tid skiftet ud med mere konventionelt udformede knive og gafler. Stolene Svanen og Ægget fra 1958 tegnede Arne Jacobsen også til SAS hotellet, men de fik dog en noget varmere velkomst end hans bestik, og er den dag i dag nogle af de mest kendte danske designmøbler verden over.

Futuristiske former
Bestikket har dog overlevet den hårde medfart, det startede tilværelsen ud med. De strømlinede knive uden overgang mellem skaft og skær, de meget flade skeer og de korttandede gafler blev til at starte med produceret i A. Michelsens sølvsmedje, men i 1975 overtog Georg Jensen smedjen, og sammen med den, produktionen af tidens måske nok mest futuristiske bestik. Faktisk blev bestikket brugt i en scene i Stanley Kubrick filmen ”Rumrejsen 2001” fra 1968. Ti år efter Jacobsen tegnede bestikket, var det altså stadig tilstrækkeligt anderledes og spacy til at blive udvalgt til en fremtidsfilm. Arne Jacobsen (1902-71) var uddannet på kunstakademiet i København, og blev også professor netop der. Hans øje for det tidløse og evne til at minimere sit design til det yderste gjorde, at hans værker skilte sig ud, og det dengang lidt for anderledes bestik er stadig i produktion og er meget populært i dag.


Skrevet af Mie Arnemand Nielsen
E-mail: info@moebelbasen.dk
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk