Søg på arkitekt

 

Ambassadesofaen – høj klasse og en smag af storhed


27-02-2009 08:33:00
 
 

Designeren bag stolen: Børge Mogensen.


Designeren bag stolen: Børge Mogensen.

 
 
print
Den såkaldte Ambassadesofa er efter 40 år endnu mere efterspurgt end nogensinde, og frister en tilværelse som luksusmøbel i de fineste stuer, skabt af kun de allerbedste materialer.

Børge Mogensen designede i 1962 sofaen BM2213 til sit private hjem i Gentofte nord for København. Her står den stadig mellem de to borde, som blev udslagsgivende for målene på sofaen.

Enkelheden og de rene linjer har siden gjort sofaen til et af de mest anerkendte Børge Mogensen-møbler, og den står i dag i regeringsbygninger, ambassader, chefkontorer og private hjem over hele verden. Det er da også herfra det specielle kælenavn, Ambassadesofaen, stammer.

Ministrenes foretrukne
Sofaen er lavet efter samme konstruktionsprincip som den sofa, som Kaare Klint tegnede til den internationale udstilling i Barcelona i 1928. Den er blandt Børge Mogensens mest eksklusive, og bare læder til en evt. ompolstring løber let op over 10.000 kr.

Sofaen står ikke bare på alle danske ambassader i verden, men også rundt op på Christiansborgs regeringskontorer. Ministre tildeles sofaen i brunt eller sort læder, mens departementscheferne bliver tildelt en i stribet eller ensfarvet stof. Mogensen formgav sofaen så den passede til at han kunne ligge helt udstrakt i den, og i hans hjem stod sofaen i pejsestuen. Det er et overpolstret møbel, som udstråler både klasse og god smag, holdt i læder med ben af bøg, eg, kirsebær eller mahogni.

Modellen fås som 2 og 3 personers sofa i længderne 222 og 158 centimeter, samt desuden som høj og lav stol.

Enkel og tidløs æstetik
Langt de fleste kender Børge Mogensen. Møbeldesigneren, der i FDB-regi satte kvalitetsmøbler til fornuftige priser ind i de danske hjem og siden fortsatte med at skabe nogle af 1950’erne og 1960’ernes mest anerkendte klassikere. Og der er nok at vælge imellem, for Børge Mogensen var produktiv som få. Idéerne kom til ham på alle tider af døgnet og blev nedfældet på tændstikæsker, servietter, halvkrøllede kuverter, eller hvad der nu var ved hånden.

Når man siger Børge Mogensen, er man nødt til i samme åndedrag at sige Andreas Graversen. Designer og producent er altid afhængige af hinanden, men i de to herrers tilfælde var Andreas Graversens overtagelse af Fredericia Furniture i 1955 startskuddet til et mere end fagligt samarbejde. Over årene udviklede de et stærkt - og temperamentfyldt - venskab, som udsprang af et fælles ønske om at skabe enkle kvalitetsmøbler med en tidløs æstetik.

Inden Børge Mogensens alt for tidlige død i 1972 nåede de sammen at modtage Møbelprisen 1971 for deres mangeårige møbelsamarbejde, som fortsætter med at være værdsat i såvel private hjem som på offentlige kontorer.

Læs artiklen ”Den spanske stol – stærk og rustik design ”, klik her!

Læs mere om møbelarkitekt Børge Mogensen, klik her!


Skrevet af Jacob Munkholm
E-mail: jmj@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk