Søg på arkitekt

 

Ægget - indbegrebet af dansk design


23-10-2008 15:13:00
 
 

Designeren bag stolen: Arne Jacobsen.


Designeren bag stolen: Arne Jacobsen.

 
 
print

Alle kender Ægget som den stilsikre loungestol, som er umulig at komme udenom, når talen falder på danske møbelklassikere - og stolen hører da også til Arne Jacobsens allerstørste mesterværker.

Ægget er et skulpturelt møbel uden rette linjer, men helt opbygget af organiske kurver, der i sin fuldendte form danner, ja, netop, et æg. En af grundene til at Ægget blev så berømt er netop, fordi den betød en nyorientering i forhold til tidligere tiders meget stramme møbeldesign med skarpere linjer.

Ægget som hotelstol
Arne Jacobsen designede Ægget i 1958 til SAS Royal Hotel i København. Som en del af hotellets totalindretning udarbejdede han desuden fittings, møbler og armaturer, og indrettede således hotellet fra inderst til yderst.

Den organisk formede stol er siden blevet synonym med dansk møbeldesign over hele verden. Hynderne er af koldskum betrukket med slidstærkt stof eller læder, og stolen svæver på en satinpoleret aluminiumstjernefod. Ægget produceres af Republic of Fritz Hansen.

Avancerede teknikker
Partnerskabet mellem Arne Jacobsen og Fritz Hansen begyndte tilbage i 1934. Arne Jacobsen kontaktede Fritz Hansen på grund af firmaets avancerede produktionsteknikker, høje kvalitet og præcision. I dag er Republic of Fritz Hansen fortsat den eneste producent på verdensplan som fremstiller det originale Æg.

Designet er i dag mere populært end nogensinde før og kan ses rundt om i verden på berømte og eksklusive lokationer som f.eks. National Art Center in Tokyo, diverse designhoteller samt private hjem i alle verdensdele.

Jubilæum: 1958-2008
2008 var året, hvor Ægget kunne fejre sit 50 års jubilæum, og det runde tal blev markeret med en specialproduktion af 999 spcialfremstillede stole.

Det begrænsede oplag inkluderede for første gang chokoladebrunt ruskind på bagsiden og mørk chokoladebrun læder på forsiden.

Den sofistikerede kombination af eksklusivt læder og ruskind komplementeres perfekt af et stel i massiv bronze, som vil patinere smukt med tiden. Alle stole blev revet væk til en pris på ca. 81.000 kr. pr. stk.

Den faldende vanddråbe
"Det har noget med dens udtryk at gøre. Ved første øjekast kender man allerede formen, der minder om en faldende vanddråbe, et kvindebryst eller et æg. Det er en genkendelig form. Øjet bliver ikke mæt, når man kigger på den. Der er hele tiden nye linjer, nye former, man får øje på", har møbeldesigner og underviser på Danmarks Designskole Thomas Alkin sagt.

Og stolen ER et ikon, ikke kun i Danmark, men i allerhøjeste grad også på internationalt plan, hvor den i årtier har været med til at brande Danmark på allerhøjeste niveau.
Skrevet af Jacob Munkholm
E-mail: jmj@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk