Søg på arkitekt

 

Tre perioders total-arkitektur


22-12-2009 11:44:00
 

Forhallen på Politigården


Forhallen på Politigården

 

Århus Rådhus


Århus Rådhus

 

Receptionen hos Ernst & Young


Receptionen hos Ernst & Young

 
print
Gennem tiden har der været tradition for, at offentlige bygninger designes af arkitekter og ligeledes at interiør, som for eksempel stole og andre møbler, specialdesignes til stedet af kendte og dygtige arkitekter. Det er en tendens, der endnu ikke er gået af mode. Vi tager et nærmere kig på tre arkitekttegnede bygninger fra hver deres periode, især med fokus på det specialdesignede interiør.

Politigården
En arkitekttegnet bygning med tilsvarende specialdesignet interiør er for eksempel Københavns Politigård. Politigården blev tegnet i starten af 1920’erne og er en af de sidst opførte nyklassicistiske bygninger i Norden. Arkitekten Hack Kampmann påbegyndte arbejdet, der efter hans død i 1920 blev overtaget af arkitekten Aage Rafn. Til politigårdens Parolesal designede Aage Rafn 24 specialdesignede, meget spinkle bronzestole, der senere er flyttet til forhallen. Derudover er der designet nogle store lamper af patineret bronze, ophængt i spinkle kæder i blandt andet Parolesalen. Det otte meter lange bord i Parolesalen er udført i massivt moseegetræ og er ligeledes tegnet af Rafn.

Århus Rådhus
Et andet eksempel på en arkitekttegnet bygning er Århus Rådhus, der er tegnet og opført i 1941 cirka 20 år senere end Københavns Politigård. Rådhuset er tegnet af arkitekterne Erik Møller og Arne Jacobsen, der vandt konkurrencen om at tegne bygningen. Rådhuset figurerer som et værk inden for den modernistiske arkitektur og blev i 2006 medtaget i den danske kulturkanon. Uret i rådhustårnet kan købes som vægur og er designet af Arne Jacobsen – det bærer navnet Roman Clock. I samarbejde med arkitekterne Møller og Jacobsen fik den verdensberømte møbeldesigner Hans J. Wegner til opgave at designe alt interiør og møbler – det er dog før Wegners design er blevet kendt, og møblerne på Århus Rådhus er nogle af de første, der blev tegnet af den dengang blot 24-årige Wegner.

Ernst & Young
Et ganske nyt arkitektursamarbejde er opstået i forbindelse med, at revisions- og rådgivningsvirksomheden Ernst & Young’s nye kontordomicil, i et 40 år gammelt højhus i TV-byen i Søborg, er blevet gennemrenoveret og redesignet. Det er hovedsageligt indvendigt, at højhuset har fået en make-over. Lokalerne er udsmykket med kunst på væggene, og loungemøblerne i receptionsområdet er produceret af den danske møbelvirksomhed Addinterior. Overordnet er det SIGNAL arkitekterne, der har indrettet huset, mens et gennemgående møbel er stolen LEAN designet af det prisvindende dansk/italienske designstudie Gamfratesi. Stolens enkle, men også eksklusive designudtryk, opnås med en elegant polstret skal, som hviler på et klassisk sortlakeret egetræsstel og fuldendes med en kviltet pude. Generelt er det naturmaterialer og fint afstemte farver, som præger møblerne i loungeområdet.


Skrevet af Christina Faaborg Jensen
E-mail: info@moebelbasen.dk
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk