Søg på arkitekt

 

Tænk, når du tænder op


28-11-2006 09:01:00
 
Det er hyggeligt og dejligt, når varmen fra brændeovnens ild breder sig i de vinterkolde rum. Men det er vigtigt at vide, hvordan man fyrer rigtigt op, så man ikke skader miljøet og generer naboen med ildelugtende røg fra skorstenen. Foto: Jydepejsen
 

God fyring sikrer at du kan nyde din brændeovn


God fyring sikrer at du kan nyde din brændeovn

 

God fyring sikrer et godt miljø for dig og dine nærmeste


God fyring sikrer et godt miljø for dig og dine nærmeste

 
print
Fyringstid. Ind i brændeovnen med nogle tomme mælkekartoner og stumperne af det trykimprægnerede træ, som lå nede i skuret. Ahh, sidde ved ilden og mærke, hvordan flammernes hede jager kulden væk. Men hvad siger din nabo, som nusser rundt i haven denne frostklare december-eftermiddag, bedst som den sorte røg begynder at stige op af din skorsten?

Kampagne skal hjælpe
Det er hyggeligt med ild i brændeovnen, når kulden melder sin ankomst, men i takt med at flere og flere har fået brændeovn, slipper der også flere og flere skadelige partikler ud gennem skorstenene – både til gene for miljøet og for naboen. Det skyldes, at man enten bruger det forkerte brændsel, eller at man ikke fyrer rigtigt op i ovnen. Rent faktisk er problemet med partikelforurening så stort, at Miljøstyrelsen har søsat en kampagne, som skal hjælpe landets brændeovnsejere med at fyre korrekt. For det kan sagtens lade sig gøre, at nyde ilden inden døre, uden at røgens dunst forpester luften uden for.

Først og fremmest handler det om at bruge det rigtige brændsel. Mælkekartoner, reklamer, malet træ, imprægneret træ og bildæk hører ikke hjemme i en brændeovn.
- Man skal holde sig til rent træ, når man fyrer. Træet skal være helt tørt, det vil sige, at det har været lagret i et, gerne to år, siger Henrik Nielsen, der er direktør for Jydepejsen.
Han oplyser desuden, at hårde trætyper som elm eller bøg har en større brændværdi end for eksempel gran.
Det er også nemt og bekvemt at bruge de populære træbriketter til fyring, men Henrik Nielsen anbefaler, at man anvender dem med en smule forsigtighed.
- Træbriketter udvikler meget høje temperaturer, og det kan i længden slide voldsomt på brændeovnen. Men hvis de bruges sammen med andet godt brænde, er træbriketter udmærkede, siger Henrik Nielsen.
Ilden må ikke ulme

Når der skal fyres grundigt op på de kolde vinteraftner, ynder mange, at proppe ovnen med brænde. Men det er ikke godt.
- Hvis man fylder ovnen helt, og så for eksempel lukker for spældet, når man går i seng, ligger ilden og ulmer hele natten. Det kan godt være, at det så er nemt at tænde op igen om morgenen, men når ilden kun ulmer, bliver alle gasserne ikke brændt af, men stiger i stedet op af skorstenen til gene både for naboen og for miljøet, siger Henrik Nielsen.

Større miljøkrav
Man kan i dag få brændeovne i flere forskellige prisklasser og kvaliteter. Og står man for at skulle købe brændeovn, anbefaler Henrik Nielsen, at man går efter én med tertiær lufttilførsel.
- Den teritiære luft sikrer, at ilden hele tiden tilføres en smule ilt, det giver den bedste forbrænding og det giver en røg, som ikke er så skadelig for vores miljø, siger Henrik Nielsen.
For at skåne miljøet har man fra politisk side skærpet miljøkravene over for brændeovnsproducenterne, og de brændeovne, der er blevet fremstillet de seneste fem år er da også langt mere miljøvenlige end ældre modeller. Men selv om miljøkravene overholdes fra producenternes side, er det brændeovnsejeren, som bestemmer hvilken røg, der skal stige op af skorstenen.
- Det er godt, at der er fokus på det, for det er meget vigtigt, at forbrugerne lærer at bruge brændeovnen rigtigt. Brugt forkert forurener brændeovnen, også selv om den er af høj kvalitet, understreger Henrik Nielsen.

Fakta
Gode råd til korrekt fyring
Brug rent og tørt træ
Sørg for rigelig luft
Fyr lidt ad gangen
Gå ud og tjek – røgen bør være næsten usynlig


Skrevet af Trine Bergman DJ
E-mail: trine@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk