Søg på arkitekt

 

Rud. Rasmussen fylder 140 år


20-05-2009 09:33:00
 
 
 
 
print
I en stille baggård på Nørrebro ligger hemmeligheden bag dansk møbelkunst: Træ, tid og tålmodighed. Hos Rud. Rasmussens Snedkerier passer femte generation nemlig godt på dansk møbelkunsts DNA.

Kaare Klint, Mogens Koch, Thorvald Bindesbøll og Martin Nyrop er for længst borte, men aldrig har de været mere levende end nu. Da Rud. Rasmussens Snedkerier d. 11. maj kunne fejre 140 års møbelkunst, var det med fjerde og femte generation i møbelhuset på Nørrebrogade, hvor svendene på værkstedet stadig producerer møblerne i det originale håndværk og i naturlig forlængelse af de traditioner, den gamle snedkermester Rudolph Rasmussen grundlagde i 1869.

Nationalt industrimonument
Mærkedagen blev fejret med et særdeles dygtigt team på værkstedet.
”Vi er både stolte og glade, for en 140-års fødselsdag er sjælden, ikke mindst for virksomheder som vores, der insisterer på at lave det meste i hånden, selvom det koster. Og ikke mindst på Nørrebro, hvor multietnicitet og blomstrende cafe-kultur i dag har afløst de håndværksmestre, små fabrikker og arbejderfamilier, der skabte bydelens vækst i slutningen af 1800-tallet”, siger Malene la Cour Rasmussen, grundlæggerens tip-oldebarn, der sammen med sine forældre driver firmaet i dag.

I 2007 udpegede Kulturministeriet Rud. Rasmussen til Nationalt Industrimonument over netop den tid, men det er ikke kun fortiden, der gemmer sig bag den grønne dør, det er selve essensen af dansk møbelkunst: Formgivning og forarbejdning, skabt af mennesker, der tror så meget på fremtiden, at de laver møbler, der kan holde til den.

Møbelkunstens DNA
På Rud. Rasmussens snedkerværksted vælger trænede øjne og hænder de helt rette stykker træ, der pusles sammen og forvandles til den ypperste syntese af form, funktion og håndværk.

Det er selve møbelkunstens DNA, der her videregives fra generation til generation. Ja, det går langsomt, ja, en Faaborgstol tager måneder, men det er lige præcis hemmeligheden, som ikke kan kopieres i en fabrikshal i Kina eller slæbes ud i bagagerummet på en forblæst parkeringsplads.

Således holder værkstedet på Nørrebro både kulturarv og arbejdspladser indenfor bygrænsen, men historien om, at der foregår noget helt særligt på Nørrebrogade fortælles verden over.


Skrevet af Jacob Munkholm
E-mail: jmj@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk