Søg på arkitekt

 

Pensionsmodne pærer baner vej for nyt lampedesign


05-11-2009 13:41:00
 

Den gamle pære slukkes


Den gamle pære slukkes

 

Design der favner sparepærens lys


Design der favner sparepærens lys

 

Moderne skaller


Moderne skaller

 
print
Termer som ‘grøn’ og ‘bæredygtighed’ er, som indenfor så mange andre brancher, for længst nået at blive buzz indenfor møbeldesign. Et af de seneste bud på miljørigtigt design er Jesper Holms lampe. Den er skabt specifikt til sparepæren, og det gør lampen højaktuel, for EU-regler har netop sendt de gamle glødepærer på pension.
 
Den gamle pære slukkes
I oktober blev de første energitunge glødepærer taget af sortimentet i de danske supermarkeder, så vi fremover kun vil kunne købe el-sparepærer. I miljøbevidsthedens tegn, er dette et kærkomment træk, men el-sparepærens noget ringere lyskvalitet harmonerer ikke nødvendigvis med de nuværende lampedesigns. Det har designeren Jesper Holm ikke været sen til at indse. I maj måned var han som en af de første ude med en lampe skabt specifikt til de nye lyskilders form og lyskvalitet.

Design der favner sparepærens lys
Lampen er formgivet med henblik på at give et behageligt lys, og til at se godt ud med en sparepære - uanset pærens størrelse og form. Den er derfor forsynet med en særlig fatning, der kan justeres til pærens størrelse, idet sparepærer kan fås i mange forskellige størrelser og former. "Tiden er løbet fra glødepæren, men det betyder samtidigt, at tiden også er løbet fra mange af de ældre lampedesign. Mange af de såkaldte lampeklassikere ser nemlig tåbelige ud med en sparepære, og der er også mange lamper, hvor det er enten umuligt eller besværligt at få plads til en sparepære. Samtidig giver sparepæren en helt anden lysfarve, end vi er vant til fra glødepæren. Derfor besluttede jeg mig for at bygge min lampe op, så den på alle måder lever op til nutidens krav,” forklarer designeren.

Moderne skaller
Resultatet er en lækker håndlavet og helt igennem moderne lampe af tynde træskaller. Genskæret i de tynde skaller spreder et behageligt lys i rummet og lampens design gør, at den både kan bruges som gulvlampe og som pendel. Den nye lampe kan fås i flere materialer og i stort set alle træsorter som for eksempel eg, kirsebær, ahorn, bøg eller zebrano. Prisen er 2.400 kr. for den lille størrelse og 3.200 kr. for den store. Du vælger selv om du vil bruge lampen som standerlampe eller pendel.

Skal de glødende klassikere så også pensioneres?
Man behøver dog ikke at fortvivle, hvis man sidder inde med en god gammel Poul Henningsen eller Arne Jacobsen-klassiker. De nye pærer har fatninger, der er standardiserede som de gamle elpærer, og hvis der er tale om en speciel fatning, vil det blive muligt at købe en adapter. Læs mere om loven fra EU og følge med i dugfriske nyheder om el-pæren på Energistyrelsen og El-sparefondens hjemmeside


Skrevet af Ann Bille Simonsen
E-mail: info@moebelbasen.dk
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk