Søg på arkitekt

 

PH Koglen – skulpturel organisme


15-05-2009 15:58:00
 
 

Manden bag designet: Poul Henningsen.


Manden bag designet: Poul Henningsen.

 
 
print
PH Koglen har status som et af verdens største ikoner inden for belysningsdesign – Igennem 50 år har pendlen med det botaniske kælenavn betaget sit publikum med sin skulpturelle, organiske form, afklarede enkelhed og sit varme, blændfrie lys.

Poul Henningsens berømte Kogle er genialt design, grænsende til et kunstværk, og som i løbet af sine 50 år i handlen har opnået unik status som ekstraordinært samlerobjekt.

Festlig, varm og dekorativ
PH Koglen blev oprindelig skabt til Langeliniepavillonen i Københavns havn, hvor lamperne - med udsigt til Den Lille Havfrue - kan nydes endnu.

Poul Henningsen fik opgaven at skabe et festligt, varmt lys i restauranten, og armaturerne skulle være dekorative, også i slukket tilstand.

De første PH Kogler blev udført i kobber, og det er den klassiske udgave, som har været i produktion lige siden.

Koglen i 24 karats guld
I anledning af Koglens 50 års jubilæum i 2008 valgte Louis Poulsen Lighting A/S at udsende lampen i en eksklusiv guldversion i 24 karat.

PH Kogle Guld henvender sig til kunden, som ønsker sig det ypperste inden for belysningsdesign, og som kun fremstilles i et limiteret antal på 50 nummererede stk.

Også derfor er prisen temmelig peberet, idet en køber må punge ud med 70.000 euro, ekskl. moms.

PH Kogle Guld tilføjer det berømte armatur en helt ny dimension. Hvor kobberudgaven fremstår med en børstet, anelse mat overflade, er fødselsdagsudgaven i en skinnende blank version.

Den blanke finish tilfører PH Kogle Guld et grafisk, præcist udtryk. Samtidig intensiverer og forstærker guldet armaturets varme og stemningsskabende lysudsendelse.

En generation fylder rundt
Det er ikke kun PH’s Kogle, der i 2008 fyldte rundt.

Faktisk gjorde det samme sig gældende for en hel stribe af prominente ”Danish designs”, som efterhånden har haft så mange år på bagen, at der er et jubilæum at fejre.

Således kunne man i 2008 også købe limited editions af Børge Mogensens Spanske Stol, Arne Jacobsens udødelige Ægget i bl.a. ruskind samt Svanen i hvid læder – begge berømtheder har også kunnet fejre deres 50 års jubilæum.

50 års fødselsdag var ligeledes årsagen til, at Louis Poulsen tidligere i år sendte en særudgave på gaden af den klassiske ph-lampe, PH5.

Også de klassiske Vipp-spande kommer hvert år i en ny farve som limited edition. I ’08 var det således lilla, og i år er spanden gul.


Skrevet af Jacob Munkholm
E-mail: jmj@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk