Søg på arkitekt

 

Kopimøbler skal på EU’s dagsorden


22-01-2009 10:41:00
 

Ægte fordybelse. Foto fra kampagnen "Fængslende design".


Ægte fordybelse. Foto fra kampagnen "Fængslende design".

 

Arne Jacobsens Ægget hører til blandt kopisternes foretrukne. Dette er den ægte vare.


Arne Jacobsens Ægget hører til blandt kopisternes foretrukne. Dette er den ægte vare.

 

Også Poul M. Volthers Corona er en yndet kopistol. Dette er den ægte vare.


Også Poul M. Volthers Corona er en yndet kopistol. Dette er den ægte vare.

 
print
Eksistensvilkårene for Dansk møbeldesign presses af udenlandske kopivarer, selvom en ny skærpelse af straffeloven giver mulighed for at idømme fængsel op til seks år – men problemets kilde findes udenfor landets grænser, mener brancheforeningen.

For møbelbranchen udgør kopimøbler et stadigt stigende problem, og i december 2008 vedtog Folketinget en skærpelse af straffeloven, således at produktion, import og salg af kopivarer nu kan give op til seks års fængsel. Det skriver wood-supply.dk.

Løser ikke problemet
Hos Møbel+Interiør Brancheforeningen hilser man tiltaget med skærpede straffe velkomment og håber på, at det kan være med til at afholde danske virksomheder fra at kopiere de eftertragtede designermøbler. Administrerende direktør Keld Korsager tror dog langt fra, at den ændrede lovgivning får kopivare-problematikken til at forsvinde. Nøglen til en løsning findes nemlig uden for landets grænser:

”Stramningen løser nemlig ikke problemet med de udenlandske kopi-udbydere - især i Storbritannien og Italien - der på grund af lemfældige nationale ophavsretslovgivninger stort set har frit spil til at kunne producere, markedsføre og sælge kopimøbler via nettet til private danske forbrugere”, forklarer Keld Korsager.

Ophavsretslig beskyttelse
Direktøren peger på, at mens den ophavsretslige beskyttelse i Danmark strækker sig til 70 år efter et møbels frembringelse, er den i Storbritannien begrænset til 15 år, mens Italien ikke giver ophavsretlig beskyttelse til møbeldesign frembragt før 2001.

Keld Korsager mener, at vejen frem er en harmoniseret ophavsretsbeskyttelse på EU-niveau, og han opfordrer derfor økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen til at presse på for at få problemet op på unionens dagsorden.

Plagiater og kopier er forbudte
Erhvervsmæssig produktion, import, indkøb eller handel med BÅDE plagiater og piratkopierede produkter er ulovligt. Virksomheder, der fremstiller, lader fremstille og/eller sælger plagiater og piratkopierede produkter risikerer at blive straffet og lide betydelige økonomiske tab. Ikke mindst, så mister forbrugerne tilliden til dem og deres produkter.

For hør her: Møbeldesign er beskyttet af designloven og ophavsretsloven. Overtrædelse af loven kan medføre bødestraf, og ved skærpende omstændigheder risikerer man fængsel. Ved grove overtrædelser af ophavsretsloven - herunder ulovlig import - er straffen op til seks års fængsel.

Og forskellen mellem at kopiere et produkt og blot at være inspireret af det er hårfin og sommetider vanskelig at afgøre. Således kører Republic of Fritz Hansen årligt omtrent 100 retssager, hvor det afgøres, om der er tale om en efterligning. Viser det sig at være tilfældet, skal produktionen stoppes.

De viste stole i denne artikel er begge originale modeller.

Kilder: Møbel+Interiør Brancheforeningen, faengslendedesign.dk, wood-supply.dk.


Skrevet af Jacob Munkholm
E-mail: jmj@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk