Søg på arkitekt

 

Klassiske danske designerstole


26-08-2010 11:46:00
 

Syveren


Syveren

 

Tivoli stolen


Tivoli stolen

 

Y-stolen


Y-stolen

 
print
Dansk design er noget for sig selv. Det er anerkendt verden over, og det er der en grund til. Særklasse er måske et meget godt ord i beskrivelsen af, hvad en række designere gennem årene har skabt på den danske designscene, og herunder er særligt stole blevet et varetegn. I denne uge sætter Møbelbasen sig ned omkring spisebordet på nogle af dansk designs klassiske stole, der i mange år har repræsenteret Danmark på fornemste vis.

Syveren – en ener
Arne Jakobsen er manden bag Syveren, eller 3107, som den også hedder. Den blev præsenteret i 1955, og er siden solgt i tusindvis. Faktisk sælges der mere end 150.000 eksemplarer om året, så der er ikke kun tale om danskernes foretrukne stabelstol, men om en af de mest solgte stole i verden. En formpresset træplade og fire stålben udgør den enkle stol, som må siges at være et bevis på, at en helt enkel løsning sagtens kan være den bedste. I dag fås Syveren i et hav af farver og både med og unde armlæn og betræk. Uanset hvilket look, man vælger en Syver i, så får man en enestående stjerne på den danske designhimmel.

Tivoli stolen – en Panton klassiker
Verner Pantons første stol, Tivoli stolen, er blevet en af hans største succeser. Stolens navn leder automatisk tankerne hen på den gamle københavnske forlystelsespark og det er ingen tilfældighed, for stolen blev designet til en af restauranterne i netop Tivoli i 1955. Stolen skiller sig ud fra mængden af dansk design fra den tid, fordi Panton ikke var så stor fan af træ som materiale. Derfor er stolen lavet af stål og plastik. Plastikstrengene, som snor sig frem og tilbage, udgør sædet og stolens ryg og fås i flere forskellige farver. Pantons stol kan både bruges ude og inde, og passes ind i alverdens stilarter. Så hvis der er brug for et farverigt pift omkring spisebordet, så kan en enkelt eller flere Tivoli stole løfte stemningen i rummet betydeligt.

Wegners klassiske Y-stol
Wegner tegnede Y-stolen i 1950. Til at begynde med var møbelhandlerne ikke så begejstrede for stolen, og kun få ville tage den hjem som en del af deres sortiment. Det viste sig dog, at kunderne var mindre skeptiske, og efterhånden blev den en succes. Stolen er stadig en bestseller den dag i dag, og selvom den målrettede og dygtige Hans J. Wegner designede mange forskellige møbler, så må Y-stolen siges at være et perfekt eksempel på designerens speciale, nemlig stole. Stolen får i mange forskellige træsorter i dag, og netop fordi den fås i alt lige fra sortlakeret træ til kirsebær, kan den passe ind i de fleste hjem. Y-stolen er desuden, med sine 55 cm i bredden og 75 cm i højden, en ret lille stol, som giver god plads rundt om spisebordet. Måske endda plads til nogle af de andre danske designerstole.


Skrevet af Mie Arnemand Nielsen
E-mail: info@moebelbasen.dk
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk