Søg på arkitekt

 

Karlekammerstage – et demokratisk design fra Kähler


02-09-2011 14:13:00
 
 
 
 
print
Kunstneren Michael Geertsen er nok bedst kendt for sine keramiske skulpturer i eksplosive farver, men er nu aktuel med et simpelt stykke demokratisk brugsdesign: en klassisk karlekammerstage i glaseret fajance skabt for danske Kähler.

En tradition for visionære kunstnere
Traditionen for at samarbejde med visionære keramiske kunstnere strækker sig helt tilbage til Kählers opstart, hvor Karl Hansen Reistrup, Thorvald Bindesbøll og L.A. Ring var med til at gøre den danske virksomhed til en af de mest visionære af sin slags. Og en god tradition skal man jo ikke give slip på, så i dag er en lang række af Kählers populære produkter skabt af tidens største navne på både den danske og den internationale kunst- og designscene.

Kendt kunstkeramiker
Blandt de, der har lagt navn til Kählers design, er nu også kunst-keramikeren Michael Geertsen, hvis værker bl.a. findes i samlinger på Museum of Arts and Design i New York og Victoria & Albert Museum i London. Geertsen står bag en nyfortolkning af den klassiske karlekammerstage ved navn Illumina, som efter hans eget udsagn er ”så forenklet, at det er svært at se den oplagte forbindelse til kunstværkerne”. Ikke desto mindre er det nye designobjekt noget, der fylder kunstneren med lige så stor stolthed og faglig tilfredsstillelse. ”Fra jeg åbner en pose ler til der står et færdigt kunstværk kan der ofte gå flere måneder, men når jeg designer et brugsobjekt som f.eks. karlekammerstagen for Kähler er det en anden tilfredsstillelse, fordi processen både er kortere og markant anderledes. Der findes f.eks. ikke noget større kick end at aflevere en tegning og kort tid efter stå med et objekt i hånden, som andre har forstået og forarbejdet ud fra den idé, man selv har undfanget,” fortæller Michael Geertsen.

Fra unika til folkeligt design
Også når det gælder udbredelsen af produktet, oplever Michael Geertsen nu en markant forskel. For hvor han til dagligt udarbejder dyre unika-værker, er karlekammerstagen Illumina for Kähler udtryk for en anderledes folkelig tilgang til design. ”Demokratisk design er et på mange måder fortærsket begreb, som er blevet brugt i flæng alt for ofte, men ikke desto mindre ligger der en meget værdifuld og tiltalende tanke bag. Jeg har med mit samarbejde med Kähler en klar social agenda, nemlig at lave noget, som er for alle og enhver”, udtaler han.

En skandinavisk klassiker
Karlekammerstagen er en skandinavisk klassiker, der op igennem historien typisk har været lavet af bronze eller blik. Michael Geertsens opdaterede version i glaseret fajance for Kähler giver det kendte hverdagsobjekt nyt liv, og her er han gasnke overbevist om, at dens tiltrækningskraft for et moderne publikum ligger i de minder, de fleste kan forbinde med dens form og funktion. ”Messinglysestagen hører tidligere generationer til, men ved at bruge keramikken trækker jeg objektet over i et nyt rum, hvor vi i dag kan være med, samtidig med, at selve formen spiller på en fortrolighed, der stammer fra barndommen. Måske kan man huske den fra f.eks. mormors sommerhus, og den nostalgiske genkendelighed gør os trygge,” afslutter han.


Skrevet af MoebelBasen.dk
E-mail: info@moebelbasen.dk
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk