Søg på arkitekt

 

Fritz Hansen: Kopierne har ingen værdi


06-03-2009 08:39:00
 

Dette originale eksemplar af Ægget er et yndet kopieringsobjekt.


Dette originale eksemplar af Ægget er et yndet kopieringsobjekt.

 

Arne Jacobsen står bag mange af de klassikere, som kopieres.


Arne Jacobsen står bag mange af de klassikere, som kopieres.

 

Også Svanen kopieres i stor stil.


Også Svanen kopieres i stor stil.

 
print
Kopimøbler, købt i England, kan være fristende alternativer til den ægte vare, men kvalitetsforskellen er lige så stor som prisdifferencen – og så bryder man loven, hvis man senere forsøger at sælge sit kopimøbel.

Selvom stadig flere danskere vælger at investere i kopier af eksempelvis klassikere som Svanen og Ægget, er det under alle omstændigheder en dårlig investering. Kopierne er milevidt fra originalerne, og det er forbudt at videresælge dem.

Køb den ægte vare
”Selvfølgelig er vi ikke glade for det, men kopierne har intet at gøre med vores møbler, udover at de visuelt ligner”, siger Jan Helleskov, der er international pr-manager hos Republic of Fritz Hansen til Politiken.

”En plasticpose kan også tjene samme formål som en lækker designertaske – de to ting kan bare ikke sammenlignes. Pointen er, at du køber den ægte vare, og du køber hos de folk, der har designrettighederne, som ved, hvor materialerne kommer fra, og du får en investering, som ikke taber værdi over tid”, siger han.

Ulovligt at videresælge
Derfor duer kopierne ikke som de investeringsobjekter, som de dyre klassikere ellers er oplagte eksempler på.

”Din investering er nul kroner værd. Kvaliteten er ikke sammenlignelig, og i det øjeblik, du forsøger at sælge den, så overtræder du loven”, understreger Jan Helleskov overfor Politiken.

Selvom Fritz Hansen, som igennem 50 år har produceret de originale Arne Jacobsen-møbler, selvfølgelig helst så salget af kopierne stoppet, mener man samtidig ikke at deres eksistens udgør noget reelt konkurrencemoment.

”Loven gør, at det er op til folk at vurdere kopimøblet over for den ægte vare. Du kan vælge, at det er fint at sidde i din stue og kigge på nogle kopier, eller du kan købe noget, der er mere end et produkt, og som også har en historie”, siger han.

Serienummer på originalen
Udover at der selvfølgelig er markant forskel på kvaliteten af møblerne, arbejder Fritz Hansen desuden på at forsyne sine møbler med serienumre. Dette initiativ sker dog ikke som et led i kampen mod kopierne, men på opfordring fra politiet.

Problemet med stjålne designermøbler, der ikke kan spores tilbage til deres oprindelige ejere, vil nemlig forsvinde ved en grundig mærkning med serienumre.

”Et serienummer ville have stor betydning for vores efterforskning. Så ville vi have noget konkret at forholde os til, så vi undgår, at sagerne falder til jorden,” siger kriminalassistent i Midt- og Vestsjællands Politi Carsten Andersen til Dagbladet Børsen.

Læs mere om Fritz Hansen, klik her!


Skrevet af Jacob Munkholm
E-mail: jmj@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk