Søg på arkitekt

 

Det sicilianske penselstrøg


23-01-2007 15:25:00
 
 
Siciliansk kunsthåndværk som en udelampe
 
Håndmalede haveborde - vil sagtens kunne gøre sig på en dansk terreasse.
 
Hver enkelt flise tegnes først op med blyant for derefter at blive farvelagt og signeret.
 
Det kræver koncentration....
 
Det er tvivlsomt hvorvidt de dekorerede vægfliser vil passe ind i et minimalistisk skandinavisk køkken.
 
print
Byen Santo Stefano di Camastra har fået tilnavnet, citta della ceramica – keramik byen. Og det ikke uden grund.

Fra det hektiske Palermo tager det omtrent en times kørsel for at komme til Santo Stefano di Camastra på Siciliens nordlige kyst. En lille små-søvnig by, der ligger ned mod Messina strædets vestlige udmunding, med middelhavet på den ene side og de sicilianske bjerge på den anden.

Som gæst i byen er man ikke længe i tvivl om, hvad det er for et håndværk de mestrer her. Overalt mødes man af, den for middelhavsområdet så typiske, håndmalede og farvestrålende keramik. Krukker, fliser, klinker, fade, lamper, husnumre, borde. Alt der kan formes og brændes i keramik kan også dekoreres med farver og pensler. Og i Santo Stefano di Camastra har man behersket det sicilianske penselstrøg gennem generationer og århundrede. Det ler som bruges til fremstillingen udgraves lokalt, bearbejdes, formes og brændes. For til sidst at blive dekoreret.

Om end begrebet håndmalet burde tale for sig selv, og egentlig ikke give anledning til nogen som helst tvivl om hvordan frugter, blomster, skibe og mønstre gengives på de forskellige produkter, er det først når man ser det foregå, at det rigtigt går op for én. Hos Fratantoni Ceramiche, en af de ældre og større produktionsvirksomheder, sidder medarbejdere og dekorerer hver eneste flise, krukke, havebord og lampe i fri hånd og uden skabelon. Først tegnes motivet op med blyant, for dernæst at blive farvelagt med pensel og noget der minder om barndommens vandfarve.

Fliser med mere moderne og ensartede mønstre bliver dog malet på efter en skabelon, men stadig med håndkraft, pensel og ”vandfarve”.

Hvorvidt de brogede håndmalede fliser vil gøre sig uden for deres vante middelhavskøkkener, og passe ind i f.eks et minimalistisk skandinavisk køkken, er tvivlsomt. Derimod vil både krukker og fade passe ind i mange danske hjem – og ikke mindst gøre sig på den hjemlige terrasse, hvor de på en god sommerdag og med et køligt glas hvidvin, ville kunne forføre til en eftermiddags middelhavsferie.

Fratantoni fabrikken fremstiller udover håndmalet keramik også håndlavede teglfliser, der ikke er dekoreret. Der findes pt. ikke nogen importør af Fratantonis produkter. Dog kan produkter bestilles direkte – også efter særlige ønsker. www.fratantoni.it


Skrevet af Mario Præstholm Riewerts (DJ)
E-mail: mario@ufnw.com
Website: www.ufnw.com
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk