Søg på arkitekt

 

Den Spanske Stol har jubilæum


17-12-2008 13:04:00
 
 

Manden bag stolen: Børge Mogensen.


Manden bag stolen: Børge Mogensen.

 
 
print
Det er 50 år siden den berømte danske møbelarkitekt Børge Mogensen tegnede Den Spanske Stol for Fredericia Furniture – men faktisk er stolen langt fra årets eneste jubilar.
Børge Mogensens Spanske Stol har jubilæum, og det fejrer møbelproducenten, traditionen tro, med en ny og eksklusiv udgave af den populære stol, som kun produceres i 500 nummererede eksemplarer.

Træ og kernelæder
I 1958 rejste Børge Mogensen rundt i Spanien, og overalt stødte han på den samme type træstol med brede armlæn og en masse kunstfærdige udskæringer.

Formen pustede til den kreative ild i den 44-årige danske møbelarkitekt, så da Børge Mogensen kom hjem til Danmark udviklede han sin egen moderniserede version af stolen for Fredericia Furniture.

Han fjernede udskæringerne, men beholdt de brede armlæn, og stellet blev bevaret i træ, mens sæde og ryg blev lavet af kernelæder.

Sådan kom Den Spanske Stol til verden, og den blev vist for publikum for første gang på snedkernes efterårsudstilling i 1958.

Smuk jubilæumsudgave
Den Spanske Stol blev hurtigt en af 50’ernes mest anerkendte klassikere, og i dag er stolen stadig populær.

Indtil nu er stolen blevet fremstillet med et stel af eg og sæde og ryg af naturfarvet eller sort kernelæder, men i anledningen af stolens 50-års fødselsdag har Fredericia Furniture udviklet en ny jubilæumsudgave, som kun bliver fremstillet i 500 nummererede eksemplarer.

Jubilæumsstolen har stadig et stel af eg, men sæde og ryg er lavet af mørkebrun nubuk læder. Et nyt materiale, som giver stolen et smukt udtryk og gør den blød og behagelig at sidde i.

En møbelgeneration fylder rundt
Det er ikke kun Børge Mogensens spanske klassiker, der fylder rundt for tiden.

Faktisk gør det samme sig gældende for en hel stribe af prominente designermøbler, som efterhånden har haft så mange år på bagen, at der er et jubilæum at fejre.

Således kunne man i 2008 også købe limited editions af Arne Jacobsens udødelige Ægget i bl.a. ruskind samt Svanen i hvid læder – begge berømtheder har i år også kunnet fejre 50 års jubilæum.

To 50 års fødselsdage var ligeledes årsagen til, at Louis Poulsen tidligere i år sendte to særudgaver på gaden af de klassiske ph-lamper Koglen og PH5.

Også de klassiske Vipp-spande kommer hvert år i en ny farve som limited edition. I år var det således lilla, og næste år bliver spanden gul.Skrevet af Jacob Munkholm
E-mail: jmj@ufnw.com
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk