Søg på arkitekt

 

Antikke brændeovne – luksus der luner


09-12-2010 15:03:00
 
 
 
 
print
De smukke og dekorative støbejernsovne, der engang prydede storbyens herskabelige lejligheder og villaer er nu igen blevet højeste mode. Danskerne er brændt varme på de markante antikke støbejernsovne med krummelurer og ornamenteringer, som giver karakter og personlighed til ethvert hjem. Hos Ovnværkstedet Caso i København finder du Skandinaviens største og mest komplette samling af brændeovne. De må lovligt installeres, de og giver en herlig, billig varme på de kolde vinteraftener og frostklare morgener.

Nostalgi i støbejern
I dag er hovedkilden til varme i de fleste danske husstande centralvarme. Sådan har det ikke altid været, og engang var støbejernsovne en fast del af indretningen i næsten alle hjem. Nu er nostalgien kommet ind i billedet, og de gamle ovne kan bringe et meget fint og rustikt look ind i et ellers moderne hjem. Ovnene findes i et væld af forskellige størrelser, og der er mange antikke, eventyrlige og dekorative sorte støbejernsovne at vælge imellem. De danske ovne er unikke i hele verden, fordi de bedste danske billedhuggere, arkitekter og kunstnere omkring 1900-tallet stod bag designet af de prestigefyldte ovne.

Et lille stykke personlig kultur
I 35 år har indehaverne af Ovnværkstedet Caso i København, Peter Schall og Torbjørn Thomsen, fundet, renoveret og solgt ovne. De har nænsomt renoveret mange tusinde ovne – lige fra de små på 50-60 kilo til de største på over to meter og flere hundrede kilo. ”Vi oplever, hvordan både unge og ældre betragter ovnene som et både funktionelt og dekorativt element i deres hjem. De antikke ovne installeres også ofte som modvægt i den topmoderne bolig, hvor de repræsenterer et lille stykke personlig kultur- og designhistorie”, fortæller Torbjørn Thomsen.

En alternativ varmekilde - eller bare noget smukt at se
Er man blevet nysgerrig eller måske ligefrem helt hooked på de fine gamle ovne, så er Caso et rigtig godt sted at starte. Der er over 100 renoverede ovne til salg, og de to ovn-entusiaster arbejder hele tiden på nye gamle ovne. I forbindelse med butikken er også åbnet et lille museum, hvor 40 særligt udvalgte og specielt spændende ovne er udstillet. Det kan måske undre, at noget, der mest af alt minder om museumsgenstande, stadig kan anvendes til deres oprindelige formål, men ovnene fra før 1940 er ikke til at slide op. Derfor er så mange velbevarede og stadig i en stand, der gør det muligt at bruge dem igen. Men - fagfolk skal der til, og med sikkerheden for øje er det nødvendigt at sikre sig, at en ovn er både lovlig og forsvarlig. Står man og mangler en alternativ varmekilde, eller bare noget smukt at se på,er der altså masser af inspiration og fagkundskab at finde hos Caso.


Skrevet af Mie Arnemand Nielsen
E-mail: info@moebelbasen.dk
Website:
 
 
tilbage

Sitemap - mail: info@moebelbasen.dk